"Een onontkoombare emotionele ervaring" - Jury Café Theater Festival 
"Prachtig, ontroerend en gedurfd. Deze solo is op zichzelf al een daad van verzet." - Theaterkrant 
Een scold was in de renaissance een luide, onaangepaste vrouw. Wie zich schuldig maakte aan scolding kreeg een kooi om haar hoofd met een bit in de mond. In deze intieme, confronterende performance ontketent theatermaker Sofie Kramer de scold in zichzelf: kwetsbaar, vurig en goudeerlijk. 
SCOLD is het ontluisterende verhaal van een mysterieus cadeau en een gebeurtenis die diep zat weggestopt onder een dikke deken van schaamte. Als Sofie voor het eerst gaat eten bij haar nieuwe schoonvader staat haar een vreemde verassing te wachten: de vader biedt haar een dode baby op sterk water aan. "Hier, mag je hebben. Ik doe er toch niks mee." Ze voelt een steek in haar buik: een geheim dringt zich aan haar op. Het is het begin van een zoektocht naar dat waar je je diep voor schaamt maar wat zich uiteindelijk onvermijdelijk naar buiten weet te wringen. 
SCOLD is een vooronderzoek voor de nieuwe kleine zaalvoorstelling Lodewijk of De Dode Babyvoorstelling, die hopelijk volgend jaar in première gaat. Het wordt derde voorstelling van de Taboe Trilogie, een reeks soloperformances waarin Kramer taboes onderzoekt rondom de existentiële themas dood, seksualiteit en geboorte. 
Met SCOLD won Sofie Kramer de juryprijs op het Café Theaterfestival Utrecht 2023.
SCOLD is ook in-print uitgegeven als onderdeel van het Antidote Festival: The Paper Edition. 

Credits:
Concept, tekst, spel: Sofie Kramer | Geluidsontwerp: Tijl Kramer | Eindregie: Silke van Kamp | Schrijfcoaching: Thomas Verbogt
Zangcoaching: Rosanne Groenendijk | Campagnebeeld: Sheeyla Gerard | Scènefoto's: Li-Shi Shu | Met dank aan: Café Theater Festival, Janivo Stichting, Gemeente Utrecht en Gemeente Rotterdam 

Speellijst:
16 juni 2023: Oerol, Terschelling
16 augustus 2023: Limburg Festival
17 augustus 2023: Limburg Festival 

Geweest:
2 maart 2023: Wijnbar VinVin, Utrecht
3 maart 2023: Wijnbar VinVin, Utrecht
4 maart 2023: Wijnbar VinVin, Utrecht
5 maart 2023: Wijnbar VinVin, Utrecht
17 maart 2023: Davo Bar, Arnhem
18 maart 2023: Davo Bar, Arnhem
22 maart 2023: Koffiebar Namaste, Rotterdam
24 maart 2023: Koffiebar Namaste, Rotterdam
25 maart 2023: Koffiebar Namaste, Rotterdam
31 maart 2023: Wijnbar VinVin, Utrecht (Best of CTF Utrecht)
Back to Top